Wygoda w kuchni – zasada złotego trójkąta

Kuchnia marzeń powinna spełniać nie tylko wymogi estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne, dlatego tak ważny jest jej profesjonalny projekt – pozwala on opracować prawdziwie ergonomiczne pomieszczenie, zapewniające komfort swoim użytkownikom i pozwalające czerpać przyjemność z codziennych czynności.

 

Projektując kuchnię warto, w miarę możliwości, kierować się zasadą tzw. złotego (roboczego) trójkąta, który wskazuje powiązania między głównymi strefami w kuchni i wyznacza optymalne odległości między nimi.

Jak to wygląda w praktyce? W każdej kuchni znajdziemy trzy podstawowe sprzęty AGD – lodówkę, płytę kuchenną/piekarnik oraz zlewozmywak. Te urządzenia to wierzchołki naszego trójkąta, a długości jego boków powiedzą nam, na ile nasza kuchnia spełnia złotą zasadę, według której odległości między sprzętami powinny mieścić się w przedziałach:
– odległość lodówki od zlewozmywaka: 120 – 210 cm
– odległość zlewozmywaka od płyty: 120 – 210 cm
– odległość lodówki od płyty: 120 – 270 cm

Często jednak bywa tak, że możliwości aranżacji kuchni ograniczone są specyfiką samego pomieszczenia, np. wykonanymi wcześniej instalacjami i przyłączami. Brak możliwości dostosowania się ściśle do wytycznych wcale nie oznacza jednak, że nasza kuchnia nie będzie funkcjonalna, a korzystanie z niej przyjemne. Przemyślany projekt, stworzony z myślą o Kliencie, uwzględniający Jego potrzeby oraz możliwości pomieszczenia, pozwoli stworzyć kuchnię zarówno piękną, jak i wygodną – taką, w której poczujemy się jak w domu.